Κανονισμοί και Σημάνσεις Παλετών, τι σημαίνουν;

Μπορεί οι παλέτες γενικότερα να χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και αποθήκευση βαρέων αντικειμένων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολύ δημοφιλείς και στο κομμάτι της διακόσμησης. Ολοένα και περισσότεροι χώροι στηρίζουν ολόκληρο το design τους στις ξύλινες παλέτες.

Υπάρχουν ωστόσο, πολλά πράγματα τα οποία δε γνωρίζουμε για τις παλέτες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιούμε και μετ’έπειτα να τις πετάμε στα σκουπίδια ή μπορεί να αποτελούν σημείο διακόσμησης στο σπίτι μας. Το βασικό από αυτά που δε γνωρίζουμε είναι πως, οι παλέτες ακόμα κι αν φαίνονται σαν μια απλή κατασκευή για να εξυπηρετεί πρακτικούς λόγους, έχουν κανονισμούς και σημάνσεις.
Φτιάχονται δηλαδή με ειδικές, συγκεκριμένες διαστάσεις και ακόμη και το πόσες πρόκες θα έχουνε είναι σύμφωνα με κάποιους κανονισμούς. Αυτό συμβαίνει καθώς χρησιμοποιούνται για μεταφορές και θα πρέπει ο καθένας μας να γνωρίζει τι μπορεί να αντέξει σε βάρος η κάθε παλέτα.
Συγκεκριμένα, οι πιστοποιημένες Ευρωπαλέτες είναι μεγέθους 800х1200х145mm και έχουν το σήμα EUR στο μπροστινό δεξί μπλοκ σε ένα οβάλ σχήμα. Από την άλλη πλευρά στο μπλοκ υπάρχει η ένδειξη του κατασκευαστή (PKP, FS, DB, κ.λπ.) και ορισμένα αριθμητικά στοιχεία (σειρά, έτος κατασκευής). Η κορυφή μιας Ευρωπαλέτας αποτελείται από πέντε ξύλα, που εναλλάσσονται με αυτή τη σειρά: φαρδύ (145 χιλιοστά), στενό (100mm), φαρδύ, στενό, φαρδύ. Το κάτω μέρος αποτελείται από τρία ξύλα (στενό, φαρδύ, στενό) και έχουν αφαιρεθεί οι γωνίες. Όλες οι ευρωπαλέτες έχουν τις γωνίες κομμένες.Εναλλακτικά, οι ευρωπαλέτες του δικτύου EPAL, έχουν την σήμανση EPAL πάνω τους. Είναι ακριβώς οι ίδιες παλέτες.

Εκτός από τις σημάνσεις που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν αντίστοιχα κι άλλες που πιθανόν να δείτε σε μια παλέτα, οι βασικές είναι οι εξής:

EUR/EPAL: Η παλέτα είναι φτιαγμένη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκό πρότυπο EPAL.

IPPC: Η παλέτα είναι φτιαγμένη σύμφωνα με τα πρότυπα IPPC για τις διεθνής μεταφορές.

ΗΤ: Η παλέτα έχει υποστεί θερμική επεξεργασία

ΜΒ: Η παλέτα έχει υποστεί χημική επεξεργασία με Μεθυλικό Βρώμιο (Methil Bromide)

D/DE/DR/MAV/IE/NS…. : Είναι εθνικά σύμβολα και δηλώνουν τη χώρα προέλευσης ή το Σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας προέλευσης.

DB: Είναι για το DeBarked που σημαίνει ότι η παλέτα έχει αποφλοιωθεί εντελώς.

Κωδ-Μ-Ετ: Εξαψήφιος κωδικός. Τα τρία πρώτα ψηφία είναι ο κωδικός του κατασκευαστή, το μεσαίο είναι ο μήνας κατασκευής και τα τελευταία 2 το έτος κατασκευής.

Πρόκα στη σφραγίδα: Σημαίνει ότι η παλέτα είναι επισκευασμένη.

7-8 ψηφίου κωδικού που ξεκινάει από 49: Είναι μοναδικός κωδικός και έχει να κάνει με τη παρτίδα κατασκευής.